28.5.2012

Tyrnimarja


Flunssan tainnutuksista huolimatta, meillä on pakastimessa vielä monta pussukkaa näitä ihanan ärhäköitä vitamiinipommeja. Kiitos vaan mummille piikkipensaissa noukkimisesta!
"Helpotusmarjoja" ja hunajaa, osaa Viljokin toivoa, kipeänä tai ei. Noin vuoden kieppeillä Viljo söi marjalautaselta ensimmäisenä tyrnimarjat, sitten herukat ja vadelmat - ja lopuksi jätti mansikat syömättä. Arvaamattomia, nuo pienten lasten makunystyrät!

Tyrniä kasvaa luonnonvaraisena karuilla ja kivikkoisilla merenrannoilla, ja lisäksi sitä viljellään. Marjoista tehdään mehua, hilloa ja niitä myös kuivataan. Marjat on superterveellisiä. C-vitamiinipitoisuus on jopa 360mg/100g. Sanotaan, että yksi tyrnimarja sisältää enemmän C-vitamiinia kuin yksi appelsiini! Lisäksi marjoissa on huippuhyvä E-vitamiini- ja flavonoidipitoisuus ja paljon muuta! Siemenet ja marjaliha sisältävät esimerkiksi tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Rasvapitoisuutensa vuoksi mehu ei sekoitu veteen.  Mielestäni hapan maku ei myöskään lantrattuna parane, joten mehu kannattaa siemaista pieninä "shotteina".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti