3.5.2012

Nokkoskeitto


Ensimmäiset nokkospuskat alkavat pian rehottaa. Nitraattipitoista nokkosta ei suositella alle 1-vuotiaille, mutta aivan kuten pinaattikeitto, se on loistoruokaa hieman isommille! Tämän lautasen voisi vaikka nuolla!
Parhaimmillaan nokkoset ovat heti alkukesästä. Maukkaat lehdet sisältävät rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia ja proteiinia. Nuoret nokkoset polttavat vain vähän, mutta kerää varmuuden vuoksi hanskat kädessä. Lehtien ja varsien polttiaiskarvat murtuvat kosketettaessa, jolloin kasvi erittää muurahaishapon tapaista polttavaa nestettä. Polttavuus onneksi katoaa lehtiä kuivattaessa tai kuumennettaessa.
Kerää nokkoset puhtaasta kasvupaikasta, huuhdo lehdet ja keitä niitä 2-3 minuuttia. Keitetyistä lehdistä voit pyöritellä vaikkapa pieniä keriä, jotka on helppo pakastaa.
Keitettyä nokkosta kannattaa silputa salaatteihin, taikinoihin --- ja meillä Viljon 3v. ehdotuksesta nokkoskekseihin!

Nokkoskeitto

1,5 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
200 g keitettyä ja hienonnettua nokkosta 
0,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Lisäksi
esim. munakokkelia, ruisleipäkuutioita tai kypsää kalaa

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot kunnolla sekoittaen. Anna jauhojen kiehahtaa, mutta ei ruskistua. Lisää maito parissa erässä ja muista sekoittaa hyvin, jotta keittoon ei tule paakkuja. Lisää pinaatti ja hauduta vähintään 5 minuuttia, että jauhot kypsyvät. Mausta suolalla ja pippuriripauksella.
Tarjoa keiton pinnalla kypsää munaa tai kalaa.

* Voit tehdä keiton myös pinaatista. Kaupasta löytyy jo pakastettua luomupinaattia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti