12.5.2012

Sieniä ja risottoa


Naapurin hiekkalouhikon korvasienet ovat venyttäneet rihmastonsa meille! Aikuisille niin herkullista, mutta niin vaarallista lapsille. Miten pitää lapset loitolla näistä käsittelemättömänä erittäin myrkyllisistä sienistä?
Kerää ja käsittele sienet, ennen kuin lapset edes huomaavat sieniyksilöt. Herkkua sienistä tulee kuivaamalla tai keittämällä.
Lue tarkemmat ohjeet korvasienten käsittelystä täältä:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/kasvikset/ruokasienet/kauppasienet/korvasieni/korvasienten_kasittely

Luonnon sieniä ei suositella varsinkaan alle vuoden ikäisille. Lisätietoa tästä ja muista vältettävistä raaka-aineista voit lukea Luomuruokaa lapselle -kirjan aukeamalta 32-33. Mikäli haluat tarjota pienelle lapsellesi sieniruokaa, valitse viljeltyjä sieniä kuten herkku- tai siitakesieniä. Kokeile vaikka perusrisottoa sienillä höystäen.

Risotto
(n. 4 annosta)

n. 3 rkl oliiviöljyä tai voita
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
3 dl risottoriisiä
n. 10 dl vettä tai muuta nestettä
(suolaa)
(parmesaania)

Kuullota sipuli öljyssä ja sekoita joukkoon riisi. Sekoittele, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää nestettä desi tai kaksi kerrallaan ja anna nesteen imeytyä välillä. Riisi kypsyy napakan kypsäksi noin 15 minuutissa. Tarkista maku. Muista, että valmis risotto on kosteaa ja valuvaa.

* Voit lisätä perusrisottoon sipulin kuullotusvaiheesssa esimerkiksi paloiteltuja sieniä tai pieneksi kuutioituja tai raastettuja kasviksia. Kypsät raaka-aineet voit käännellä joukkoon myös lopuksi.
* Nesteeksi voi kokeilla myös esimerkiksi kasvislientä, omenamehua tai hieman kookosmaitoa. Huomaa, että esimerkiksi Luomu kasvisliemijauheessa on suolaa.
* Raasta aikuisten risottoon halutessasi parmesaania. Sienirisottoon sopii myös murustettu sinihomejuusto ja/tai käristetty pekonisilppu. Kokeile risottoon myös jauhettuja pähkinöitä.
* Katso myös Luomuruokaa lapselle -kirjan s. 140 kotoisat, vauvoille maistuvat kauratto ja ohratto -ohjeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti