17.5.2012

Nakit ja nuggetit

Kuulin kauhutarinaa siitä, kuinka yhdessä pikkulapsiperheessä lapsia syötetään suoraan jääkaapista -kylmillä nakeilla! Kun on nälkä, niin nakki kouraan. Nakeista onkin tullut oikein lastenruokaa, usein vielä surullisen huvittavina nauravina versioina. Nakit ja nuggetit ovat usein se ainoa vaihtoehto lapsille myös liikennemyymälöissä ja ravintoloissa. Surullista, ja mitä lasten superherkkien makunystyröiden aliarvioimista!

Huolestuttavinta makkaroissa on yleisesti ottaen lihan (ja sen "johdannaisten"), perunajauhon ja mahdollisen maitojauheen tai soijan lisäksi lisäaineet. Kaikilla näillä on tarkoituksensa pitkälle teollistuneessa ja tehostetussa valmistusprosessissa, mutta miksi?
Maitojauhe ja soija ovat proteiineja, jotka tekevät makkaran rakenteesta kiinteämmän. Maitoallergioiden myötä maitojauheen käyttö on vähentynyt ja sitä on korvattu soijalla. Lopputulos ei välttämättä ole parempi, koska etenkin pienten lasten kohdalla myös soija-allergia on mahdollinen.
Suolaa on yleensä reippaasti (noin 1,7 %), ja sitä käytetään niin maun, rakenteen kuin säilyvyydenkin vuoksi. Huomaa, että lapsen ruokavalion tulisi olla mahdollisimman vähäsuolainen.
Natriumnitriittiä (E 250) käytetään ennen kaikkea säilyvyyden vuoksi. Nitriitti antaa makkaroille myös houkuttelevan punaista väriä. Nitriitin on todettu aiheuttavan suurina annoksina syöpää ja mahdollisesti myös sokeritautia! Vaaravyöhykkeessä ovat ennen kaikkea pienet lapset! Alle 15 -kiloisen lapsen turvaraja ylittyy jo, jos hän syö yhdenkin nakin päivässä!
Entäs sitten natriumglutamaatti (E 621)? Glutamaatin tehtävä on korostaa lihan makua. Kun glutamaatti täydentää makua, voidaan tuotteissa käyttää vähemmän huonolaatuista "lihaa". Natriumglutamaatin epäillään aiheuttavan lapsissa ylivilkkautta, ja lisäksi se saattaa laukaista migreenikohtauksen!
Hapettumisenestoaineilla estetään hapen aiheuttamaa pilaantumista ja pidetään kaunis, punainen väri makkaran leikkauspinnalla. Happamuudensäätöaineilla parannetaan säilyvyyttä ja värin kestävyyttä. 
Stabililointiaineilla sidotaan nestettä "liha"massaan, jolloin kuluttajille voidaan myydä vettä makkaran hinnalla! 

Entäs sitten nuggetit? Jamie Oliver herätteli yhdessä ruokavallankumous-ohjelmassaan nuggetteja rakastavia koululaisia nugettidemonstraatiollaan. Ensin Jamie otti talteen kanan parhaat palat, rinnat ja koipireidet, muuta käyttöä varten. Tämän jälkeen Jamie sulloi monitoimikoneen leikkuriin jauhettavaksi kanan nahkaa, sisäelimiä, luita ja muita täyteaineita. Toki nuggetteja tehdään myös muilla tavoilla, mutta usein einesnugeteissa lihapitoisuus on noin 50 %.

Joten miten on, ottaisitko lapsellesi ranskalaiset nakeilla -vai nuggeteilla?

* Vaihtoehtoja on olemassa. Nitriitittömät ja lisäaineettomat nakit ovat tulleet kauppoihin! Voit tehdä makkaraa myös itse!
* Harmahtavista saksalaismakkaroista, bratwursteista, nitriitti usein puuttuu tai ainakin sitä on vähän. 
* Nugetit voit myös tehdä helposti itse. Paloittele liha, paneroi ja paista!
* Mikä tärkeintä: Kohtuus kaikessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti