3.5.2012

HernekeittopäiväTorstai on meilläkin usein hernekeittopäivä. Tapa juontaa juurensa uskonnolliseen perinteeseen, jolloin ennen perjantain paastopäivää syötiin tuhdimmin. Myös armeijaan on vakiintunut torstainen hernekeittopäivä, mikä osaltaan edistää tavan säilymistä kodeissa.
Entäs sitten pannukakku, jota meilläkin on usein jälkiruoaksi? Tavan on katsottu yleistyvän vasta 1900-luvulla, koska aiemmin raaka aineet ovat olleet arvokkaita ja harvinaisia herkkuja.
Hyvän, kotona pitkään keitetyn hernekeiton ja pannarin yhdistelmä on pettämätön. 2- ja 3-vuotiaat lapsetkin saattavat lusikoida keittoa kolme lautasellista -ja pannukakut päälle! Muistathan myös itse leivotun näkkileivän.

Hernekeitto

500 g kuivattuja herneitä
(vettä liotukseen)
n. 2,5 l vettä
1 sipuli
n. 300 g savukylkeä
n. 2 tl suolaa
ripaus meiramia
(1 tl sinappia)

Huuhtele herneet ja poista mahdolliset roskat. Peitä herneet vedellä ja anna liota yön yli.
Valuta herneet ja lisää ne kattilaan raikkaan veden kanssa. Lisää hienonnettu sipuli.
Anna keiton kiehua pitkään, vähintään 2 tuntia. Tarkista nesteen määrä ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää loppuvaiheessa keittoon pieneksi paloiteltu liha ja mausteet. Tarkista maku.

* Tee keittoa kerralla vaikka tuplasatsi ja pakasta.
* Ota liotetuista herneistä kourallinen ja upota ne multaan. Herneenversot kasvavat hetkessä ja maistuvat niin sämpylöiden välissä kuin salaateissa!
* Korvaa osa tavallisista herneistä kiinteärakenteisimmilla kikherneillä.
* Lue lisää alle 1-vuotiaan ravitsemuksesta ja palkokasvien käytöstä Luomuruokaa lapselle -kirjasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti