31.8.2012

Omenapie


Oi, mitä omenoita! Omenat ovat parhaimmillaan suoraan puusta napattuina. Vauvalle omenaa voi raastaa vaikkapa juuressoseen, puuron tai risoton sekaan. Viipaloidut, sitruunamehussa kieputetut omenat sopivat loistavasti koko perheen salaattiin. Näitä omenoita ei tarvitse kuoria!
Viikonlopun kunniaksi omenia voi piilottaa ihanaan, kannelliseen "Mummo Ankan" omenapiiraaseen. Piiraan voi tehdä kokonaan vehnäjauhoista, mutta rouheampaa makua ja kuitua piiraaseen tulee rukiista ja speltistä, niin kuin tässä.



Omenapie

Taikina
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl spelttirouhetta
0,5 tl suolaa
2 rkl (ruoko)sokeria
150 g kylmää voita
n. 0,75 dl kylmää vettä
Täyte
n. 1 kg happamia omenoita
1,75 dl hillosokeria
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl ruisjauhoja
2 rkl voita
Pinnalle
1-2 rkl kermaa tai vettä
n. 1 rkl (ruoko)sokeria

Aloita täytteestä. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja sekoita joukkoon sokeri, kaneli, suola ja jauhot.
Tee sitten taikina. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää voi pieninä paloina joukkoon sormilla murustaen. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Jaa taikina puoliksi ja pyöritä palloiksi. Toinen voi olla aavistuksen isompi. Kaaviloi isompi taikina leivinpaperien välissä ohueksi levyksi samalla hieman jauhottaen niin, että taikina peittää n. 24 cm vuoan pohjan ja reunat. Asettele taikina voideltuun vuokaan. Kauli toinen taikinapallo kanneksi.
Tee omenatäytteestä korkea keko pohjan päälle ja leikkaa pieniä voinokareita päälle. Koristele taikinakansi halutessasi pienillä muotilla, veitsellä tms. Nosta taikinakansi päälle ja nipistä reunat veden avulla kiinni.
Voitele piiraskansi kermalla tai vedellä ja ripottele päälle sokeria. Pistele pintaan tarvittaessa haarukalla höyryaukkoja.
Paista piirasta 200-asteisessa uunissa ensin noin 15 minuuttia ja jatka paistoa 175-asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti