27.8.2012

Persilja


Unohdin keväällä kylvää persiljansiemenet maahan, mutta onneksi yrtti on kaksivuotinen ja satoa on taas!

Tämän kiharaisen kähäräpersiljan lisäksi tunnettuja ovat silopersilja ja juuripersilja. Suosituin meillä Suomessa on kähärälehtipersilja, mutta nykyään suositaan myös hieman voimakkaampaa sileälehtistä persiljaa eli lehtipersiljaa. Ja lapset tykkää! Suoraan maasta nypittyinä suuhun menee isoja tupsuja persiljaa! Juuripersilja kasvattaa pitkiä ja kapeita juuria, aivan kuten porkkanat, ja niitä käytetään muiden juuresten tapaan. Muistaisinpa nämä keväällä.

Persiljaa voi käyttää yleisyrttinä erilaisiin keittoihin ja patoihin. Makunsa puolesta se sopii kaikkiin liha- ja kasvisruokiin, jopa kalalle. Myös munakkaat ja pastat saavat lisämakua silputusta persiljasta. Terveellistä persiljaa kannattaa sulloa myös esim. lasten voileipien väliin. Koristeeksi persilja sopii moniin ruokiin ja niin - samalla kun yrtti on koristeeksi - se on todellakin myös syötäväksi!

PS. Ylimääräset persiljapuntit kannatta kuivata tai silputa pakastimeen aivan kuten muutkin yrtit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti