25.8.2012

Kefiiri

Apua! Hyppysissäni on ex tempore -tilaamani kefiirinsiemen!

Kefiiri on alun perin Kaukasukselta ja Tiibetistä kotoisin oleva, tuhansia vuosia käytetty maitojuoma. Se valmistetaan lisäämällä lehmän- tai vuohenmaitoon kefiirinsiementä aikaisemmasta kefiirierästä ja antamalla juoman käydä. Suomalaisissa ruokakaupoissa kefiiriä ei myydä, muitta joistakin itä-eurooppalaisia ruokia myyvistä erikoisliikkeistä sitä voi ostaa. Viron tai Venäjän reissuilla kefiiriä voi myös löytää.

Kefiirin, aivan kuten muidenkin fermentoituneiden maitotuotteiden myönteisiin terveysvaikutuksiin on uskottu jo kauan. Kefiiri sisältää useita vitamiineja ja hivenaineita. Kefiirin väitetään hoitavan lukuisia sairauksia, pidentävän elinikää ja olevan hyväksi ruoansulatukselle. Myös kefiirin suhdetta allergioihin on tutkittu.

Kefiirinsiementä on mahdollista löytää Suomestakin. Siemen on sienimäistä, kukkakaalia muistuttavaa kasvustoa, joka sisältää bakteereita ja hiivoja. Usein käytettyjä ovat Lactobacillus acidophilus ja Saccharomyces kefir, mutta hiivojen ja bakteerien yhdistelmä vaihtelee.

Apua! Nyt tätä on kokeiltava?

Näin teet kefiiriä itse. Herättele maitojauheessa oleva siemen maitokylvyllä vuorokausi tai pari, välillä maitoa vaihtaen. Paras lämpötila kefiirin muodostumiseen on 21 astetta, viileämmässä prosessi on hitaampaa. Pane aktivoitunut siemen purkkiin ja täytä se homogenoimattomalla (luomu)maidolla (2-3 dl). Lisää maidon määrää sitä mukaa kun sieni kasvaa. Rasvaa kefiiriin saa kermalla. Mikäli kansi on tiivis, varo täyttämästä purkkia aivan täyteen, sillä käymisprosessissa vapautuu hiilidioksidia. Sulje kefiirisatsi ja anna seoksen hautua huoneenlämmössä vuorokauden, jolloin jogurttia muistuttava kefiiri on valmista. Jos et halua kefiiriin hiilidioksidia, peitä astia vain liinalla. Pidä kefiiriä huoneenlämmössä, samassa maidossa maksimissaan 72 tuntia. Lopputuloksesta tulee paras, kun ravistelet purkkia pari kertaa päivässä. Kun kefiiri muistuttaa viiliä, poimit sieni pois.Voit surauttaa seoksen mukavan tasaiseksi sauvasekoittimella. Kefiirin paksuutta voidaan vaihdella valmistusaikaa, lämpötilaa ja siemenen määrää muuttamalla. Muista, että sulkemalla kannen tiiiisti ja pidentämällä käymisaikaa, kefiiriin muodostuu alkoholia!

Kefiiristä on useita versioita, joissa maidon sijaan bakteerien kasvualustana käytetään jotain muuta nestettä. Vesikefiiri valmistetaan esimerkiksi veteen, johon kefiirinsiementen lisäksi käytetään hiukan sokeria ja joitakin kuivahedelmiä maun mukaan. Sitruuna estää haitallisten bakteerien pesiytymisen kefiirierään.

Raemaisen kefiirinsiemenen voi erottaa valmiin juoman pinnalta uutta viljelmää varten vaikkapa siivilällä. Siemen kasvaa käyttökerrasta toiseen, joten lopulta viljelmän voi jakaa kahteen osaan. Säilytä kefiirinsiementä jääkaapissa, jos haluat pitää taukoa kefiirin valmistamisesta. Maidossa siemen pärjää jääkaapissa viikonkin. Älä nosta kefiiriä jääkaappiin jäähtymään kefiirissään, vaan poimi sieni aina tuoreeseen maitoon ensin. Terve kefiirisieni on pullea ja joustava.

Lukuvinkkejä:
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html
http://karppausjaperhe.blogspot.fi/search/label/KEFIIRI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti