21.8.2012

Piparjuuri


Piparjuuri on monivuotinen ja kookas kasvi, joka voi kasvaa jopa puolitoista metriseksi. Sukua piparjuuri on sinapille ja kaaleille. Sen juurta käytetään mausteena ja myös lehdet ovat syötäviä.

Heti maasta nostettuna piparjuuri on jokseenkin hajuton, mutta raastettaessa juurta rikkoutuneista soluista vapautuvat entsyymit hajottavat juuren sisältämää sinigriiniä, jolloin syntyy limakalvoja ja silmiä ärsyttävää sinappiöljyä. Raastettu piparjuuri on hyvä käyttää pian ja kuumentamatta, koska ilman ja lämmön vaikutuksesta se menettää nopeasti terävyytensä ja muuttuu epämiellyttävän kitkerän makuiseksi. Erityisen hyvin piparjuuren maku sopii kalalle ja kasviksille. Toki olen kokeillut piparjuurta myös esimerkiksi mustikkapiirakkaan - ja maku oli yllättävän hyvä! Käytä piparjuurta koko perheen ruokiin muutama raapaisu kerrallaan.

Piparjuuri lisääntyy tehokkaasti puoleksi multaan upotetusta juuripistokkaasta, joten se myös villiintyy helposti. Ärhäkän herkullisesta piparjuuresta voit näin saada myös ärhäkän riesan puutarhaasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti