3.9.2012

Palsternakka


Pitkä ja hoikka kuin porkkana, mutta väriltään vaalea ja maultaan voimakkaampi? Se on palsternakka.

Juureksena palsternakkaa voidaan käyttää aivan yhtä monipuolisesti kuin porkkanaa eli se sopii mainiosti keittoihin, muhennoksiin ja laatikoihin. Joillekin palsternakka voi aiheuttaa allergiaa, joten tilannetta kannattaa seurata. Muutoin  palsternakkaa voi tarjota vauvoillekin niin soseena, höyrytettyinä kuutioina tai melkeinpä miten vain. Maku on houkutteleva!

Jännää palsternakan viljelyssä on se, että juures tarvitsee makunsa muodostumiseen routaa. Tästä syystä Suomi on mitä parhain palsternakkamaa! Palsternakat viihtyvät, kun maa on hiekkainen ja savimainen. Näin juuret kasvavat roteviksi ja sopusuhtaisiksi. Huonossa ja sopimattomassa maassa juuret jää usein lyhyiksi, mutkikkaiksi ja haaraisiksi -aivan kuten porkkanat!

Porkkanassa on A-vitamiinin karoteenia hurjasti, mutta useita vitamiineja ja mineraaleja palsternakassa on enemmän. Erityisen paljon palsternakassa on kaliumia ja ravintokuitua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti