19.9.2012

Luomu ja lähiruoka

Kyllä - termit menevät helposti sekaisin.

"Lähiruoka on paikallisruokaa", määritellään maa- ja metsätalousministeriön tilaamassa lähiruokaselvityksessä maaliskuussa 2012. Lisäksi todetaan, että lähiruoka on ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia edistäen oman alueensa taloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Suurin osa tuoreesta, sesonkiruoasta myydään ja kulutetaan omalla alueella. Paikallisesti toimivien pientuottajien erikoistuotteita myydään kuitenkin ympäri Suomea ja niistä voi kehittyä myös vientituotteita.
Paljon puhuttu kysymys kuuluukin, syökö helsinkiläinen lähiruokaa Virosta vai Vaasasta?

Maantieteellisyydestä monimutkaisuudesta huolimatta lähiruoan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ruoan tuoreus ja alkuperätieto. Etuina pidetään myös puhtautta, pientä ekologista jalanjälkeä sekä pakkausjätteiden vähäisempää määrää ja paikallista kierrätettävyyttä. Lähiruoalla tarkoitetaan ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia. Lähiruoka voi olla esimerkiksi lihaa, maitotuotteita, viljatuotteita, hilloja tai muita maataloustuotteita. Perinteisesti lähiruokaa myydään torilla, myyjäisissä, tilamyymälöissä, suoramyyntihalleissa, messuilla, markkinoilla ja ruokapiireissä.

Lähiruoka ei ole välttämättä luomua eikä luomu välttämättä lähiruokaa. Luomusta lisää kirjastani -mutta aivan kuten kirjassanikin mainitsen, parhaimmillaan luomu on juuri lähellä tuotettua lähiruokaa!

PS. Olette varmasti huomanneet, kuinka blogini on ollut kesällä hyvin puutarha-lähiruokapainotteinen. Luomusti toki viljelemme, vaikka virallista luomutilaa emme kotipuutarhureina edusta. Näin nettipäiväkirjatyyppisesti muistuttelen itseäni ja lukijoita siitä, mihin aikaan vuodesta esimerkiksi hedelmäpuut kukkivat, taimet esikasvatetaan ja milloin sato on parhaimmillaan. Parasta sesonkiruokaa koko perheelle!

Lue lisää esim.
http://www.aitojamakuja.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti