16.11.2012

Kookospähkinä


Oletko nähnyt näin hauskasti avattua kookospalmun hedelmää? Kovan, karvaisen pinnan alta on kuoriutunut upea sileäposkinen siemen, josta voi viipaloida syötävää vaikkapa hyvällä sahalaitaveitsellä. Ujuta pillit sisään ja hauska viikonloppujuoma on valmis. Jos haluat, voit puristaa kookoksen sisään myös vaikka appelsiinimehua.

Alle 1-vuotiaille kookoksen käytöstä ei ole olemassa virallista suositusta. Yleisesti ottaen kasvimaidot voi ottaa ruoanlaittoon n. 7 kk eteenpäin.  Lue lisää kasvimaitojen käytöstä vauvaperheissä Luomuruokaa lapselle -kirjasta.


Tavallisesti kookospähkinä avataan esim. vasaralla ja ruuvimeisselillä näin: pähkinään kopsutellaan reiät tyvipuolen tummiin "silmiin" niin, että sisällä hölskyvän kirkkaan kookosveden voi lorisuttaaa siivilän läpi lasiin janojuomaksi. Sen jälkeen pähkinä vasaroidaan halki niin, että varsinainen pähkinä tulee näkyviin. Parhaiten pähkinä hajoaa, kun sitä lämmittää noin 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Pähkinässä on paljon syötävää ja osa kannattaa esimerkiksi kuivata ohuina lastuina.


* Kookosmaito on hedelmän lihasta jauhamalla, puristamalla ja uuttamalla saatua valkoista nestettä. Kookoskerma on rasvaisinta. Hedelmälihasta saadaan kookoshiutaleita tai -jauhetta.

* Valitse kaupasta kookospähkinä, jonka vesi hölskyy ravistettaessa hedelmän sisällä. Vanhentuneissa hedelmissä neste on imeytynyt hedelmälihaan. 

* Oletko kuullut, että Intiassa, hedelmän sisällä olevaa, tauriinipitoista kookosvettä käytetään äidinmaidonkorvikkkeena! Ja että puista tippuvat pähkinät tappavat vuodessa noin 150 ihmistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti