1.7.2012

Seljankukkamehu


Juuri kukkaan puhjenneista, valkoisista mustaseljankukista lehahtaa ehkä maailman huumaavin tuoksu! Ikeassa myydään lapsille pillimehukokoon purkitettua, luomu seljankukkamehua, mutta keräämällä ämpärillisen kukkaterttuja voit tehdä mehua myös itse. Sokeria mehussa on reilusti, mutta laimennettuna ja silloin tällöin nautittuna mehu on käsittämättömän hyvää!

Seljankukkamehu

n. 50 kukkaterttua
n. 2 kg (ruoko)sokeria
3 sitruunaa viipaloituna
25 g sitruunahappoa
2-3 l vettä kiehuvana

Pane kaikki ainekset muhimaan kevyesti peitettyyn astiaan, viileähköön paikkaan. Sekoittele aineksia silloin tällöin 5 päivän ajan, siivilöi ja pullota mehu. Säilytä kylmässä.

* Ohjeen veden määrää voi myös halutessaan lisätä, jolloin lopputulos on hyvä, mutta laimeampi. Mehua voi myös pakastaa.
* Makeasta mehusta saat ihanaa, lapsillekin sopivaa kuplajuhlajuomaa kivennäisveteen tai itse hapotettuun veteen yhdistämällä. Tiputa lasiin lisäksi vaikka lohkottuja mansikoita ja yrtinoksa.

2 kommenttia:

  1. Heippa!
    Hieno ajatus tämä luomuruokareseptien kehittely ja jako muillekin.
    Nyt vaan tässä seljankukkamehussa ihmettelen suuresti tätä sitruunahapon käyttöä. Oletko tarkemmin perehtynyt mitä sitruunahappo on ja mistä tuo aine tehdään? Se aiheuttaa myös paljon allergia- ja yliherkkyysoireita. Ei mielestäni sopiva ainesosa luomuruokablogiin. Korvaavia aineita mehuntekoon löytyy kyllä, esim ihan vain sitruuna tai sitten sokerikin riittää säilömään mehua.

    VastaaPoista
  2. Hei Sarda ja kiitos hyvistä huomioistasi!

    Sitruunahapon käyttö mehunvalmistuksessa ei todellakaan ole välttämätöntä ja tuotteen säilyvyyteen voi vaikuttaa myös esimerkiksi sokerin, sitruunan ja kuumennuksen avulla. Toisin sanoen lisäaineet voidaan korvata joko luonnollisilla raaka-aineilla tai muuttamalla valmistusprosessia. Mehua voi tehdä monin tavoin ja tottakai, mitä luonnollisemmin sen parempi!

    Sitruunahappo (E330) luokitellaan hapettumisenestoaineeksi. Sitruunahappoa ja sen suoloja esiintyy luontaisesti monissa elintarvikkeissa, erityisesti sitrushedelmissä. Sitruunahappoa valmistetaan bioteknisesti esimerkiksi melassista tai glukoosista homesienten avulla. Happamuudensäätöaineita, jotka vahvistavat hapettumisenestoaineiden vaikutusta sitomalla metalleja. Sitruunahapolla ja sen suoloilla on myös muita käyttötarkoituksia. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. Enimmäismäärärajoituksia kaakao- ja suklaatuotteissa, nektareissa ja hedelmämehuissa.
    Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan hyväksyttävän päivittäisen enimmäissaannin (ADI) määritteleminen ei ole tarpeen.

    EU:n luomuasetuksen mukaan luomutuotteeseen ei saa käyttää keinotekoisia väri-, aromi- tai makeutusaineita ja sallittujen lisäaineiden käyttö on tarkkaan rajattu. Sallituista lisäaineista suurin osa on luonnosta löytyviä, kuten sitruuna- tai maitohappo. Tuotteiden säilyvyys varmistetaan valitsemalla ensiluokkaiset raaka-aineet ja noudattamalla tarkkaa hygieniatasoa valmistuksen eri vaiheissa. Suola, sokeri tai vaikka sitruunahappo ovat myös aineita, joilla tuotteen säilyvyyteen voidaan vaikuttaa.

    Muutama lisäsana säilyvyydestä:

    http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/kasittely_ja_sailyttaminen/sailyvyyden_parantaminen/

    Lämmitä loppukesää ja hyviä makuja!

    VastaaPoista