3.7.2012

Retiisi


Pienet, ärhäkän kirpeät juurekset kurkistavat jo pelloilta. Siitä huolimatta, että kasvin voisi syödä lehtineen päivineen, tulee yleensä hyödynnettyä vain punainen varsiosa.

Retiisin voimakas maku johtuu glukosinolaateista, jotka ovat rikkipitoisia glykosideja. Kasvin solukkojen rikkoutuessa yhdisteet hajoavat, jolloin syntyy erilaisia sinappiöljyjä. Kuiva maaperä voi tehdä retiiseistä erityisen kitkeriä. Pistävästä mausta huolimatta retiisit houkuttelevat ihmeekseni myös lapsia. Retiisit eivät ehdi edes pesuun kun niitä jo hangataan nurmikkoon ja syödään.

* Oletko askarrellut lasten kanssa retiisikukkasia? Vuole retiisin pinnasta itseesi päin ohuita terälehtiä. Vuole niin monta terälehtikerrosta kun pystyt ja leikkaa keskiosaan lopuksi risti. Anna lasten upottaa retiisit kylmään veteen ja mitä ihmettä, retiisit aukeavat hauskoiksi kukkasiksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti