5.5.2012

Karjalanpiirakat


"Äiti, minä rakastan karjalanpiirakoita!", intoilee Viljo kädet taikinassa jo klo 7 aamulla. Huldan taikinamöykky on jo mahassa.
Karjalanpiirakoita kannattaa leipoa kerralla pakastettavaksi asti, jolloin lapsille on hyvää syötävää niin aamupalalle, välipalalle tai iltapalallekin. Maitopuurotäytteiset piirakat sopivat lapsille noin 10 kk eteenpäin. Suolamäärät kannattaa pitää minimissä.
Puuro kannattaa keittää leivontaa edellisenä päivänä esimerkiksi lounasaikaan, jolloin saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Puurolounas ja täytettä piirakoille.
Mutta riisipuuroa, ohrapuuroa vai perunapuuroa? Yleensä vastaisin ohrapuuron, mutta kokeilkaapas tätä!

Karjalanpiirakat
n. 36 kpl

Ruistaikina
3 dl kylmää vettä
2-3 tl suolaa
5,5-6 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
Täyte
3 dl vettä
2 dl ruissuurimoita
2 dl kaurasuurimoita
1,5 l maitoa
1-2 tl suolaa
Voiteluun
100 g voita
1 dl maitoa tai vettä
Tee täytepuuro. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan suurimot. Sekoittele, kunnes vesi imeytyy suurimoihin ja kaada sekaan maito. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoitellen ja anna puuron hautua kypsäksi noin 1 tunnin ajan. Mausta puuro suolalla ja jäähdytä.
Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot nopeasti sekoittaen. Jaa taikina paloihin ja pyörittele kaikista pieniä palloja. Painele palloja hieman littanaksi ja pulikoi piiraspulikalla ohuita kuoria. Pidä taikinapalat muovilla peiteltyinä koko leipomisen ajan, jotta kuoret eivät kuivu.
Täytä pohjat 1-2 ruokalusikallisella puuroa, levitä täyte ja rypytä. Nosta piirakat suoraan pellille ja paista tulikuumassa uunissa noin 15 minuuttia.
Voitele piirakat heti uunista oton jälkeen kuumalla voi-maitoseoksella. Pinoa piiraat kulhoon ja peittele hyvin leivinpaperilla ja leivinliinalla. Näin kuori pehmenee sopivaksi. Herkuttele!

* Käytä pohjaan halutessasi riihiruisjauhoja, joista tulee kuoriin ihanan savuinen, riihitetyn rukiin maku.
* Jääkaappikylmää puuroa ei kannata notkistaa esimerkiksi maidolla, koska lisätty maito kuohuu uunissa.
* Munavoin sijaan voit tehdä munatäytteen Luomuruokaa lapselle -kirjan s. 168, tillillä tai ilman.
* Paahda ruistaikinan joukkoon hieman seesaminsiemeniä ja täytä piiraat Luomuruokaa lapselle -kirjan ohjeella riisi-porkkanapuuro s. 58. Pienennä kuoritaikina-annosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti