13.6.2012

Suolaheinä


Punertavakukkaiset suolaheinät ovat saaneet nimensä siitä, että niiden lehdet maistuvat happamilta ja suolaiselta. Maku johtuu oksaalihapon vesiliukoisesta suolasta kaliumoksalaatista. Raparperistä tutun oksaalihapon vuoksi suolaheiniä pidetään lievästi myrkyllisinä, sillä oksaalihappo sitoo itseensä elimistön kalsiumia. Suolaheinän lehtiä voi kuitenkin käyttää ravintona pieniä määriä. Oksaalihappo neutraloituu vaarattomaksi, kun samalla aterialla nautitaan maitotuotteita. Ryöppäyksessä oksaalihappo liukenee keitinveteen. Parhaimmillaan suolaheinät ovat alkukesästä ennen kukintaa, jolloin oksalaattipitoisuuskin on alhaisempi.

Kukinta on käynnissä, mutta pieni määrä suolaheinän lehtiä piristää salaattivatia, voileipiä tai mausteöljyjä kummasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti