8.6.2012

Natriumglutamaatti

Luonnostaan natriumglutamaattia on mm. äidinmaidossa, lihassa, ja sienissä. Glutamaatti on aminohappojen yhdistelmä ja merkittävä hermojen välittäjäaine aivoissa.

Keinotekoinen natriumglutamaatti on kiteistä, valkoista jauhetta, jota lisätään ruokiin, jotta ruoka maistuisi "joltakin". Arominvahventeena tunnettu lisäaine kutkuttelee kielen makunystyröitä ja saa usein aikaan viidennen perusmaun, ns. umami-maun aistimuksen. Natriumglutamaatin käyttö on helppo ja halpa tapa saada huonoihin raaka-aineisiin sitä luonnostaan puuttuvaa makua. Lisäaine sitoo myös tehokkaasti vettä itseensä, jolloin tuotteisiin lisätyllä vedellä saadaan lisää painoa ja tätä kautta parempi hinta. Kaiken lisäksi glutamaatin lisääminen vaikkapa liemikuutioihin ja marinadeihin, koukuttaa ihmiset haluamaan lisää näitä arominvahvennehöystettyjä tuotteita, jolloin natriumglutamaatiton ruoka tuntuu mauttomalta. Hurraa, marinoidut lihasuikaleet ja muut ruokateollisuuden "tähdet"! Natriumglutamaatin lisäainekoodi on E621.

Natriumglutamaatin haittavaikutuksia kiistellään jatkuvasti ja esimerkiksi joissakin kouluissa natriumglutamaatin käyttö on turvallisuussyistä kielletty jopa kouluruoassa. Mahdollisia natriumglutamaatin aiheuttamia oireita ovat esimerkiksi:

-päänsärky ja migreeni
-huimaus
-astmaoireet
-kasvojen punoitus
-vatsakivut ja suolisto-ongelmat
-lihas- ja nivelkivut

Kannanottoja natriumglutamaattia vastaan on esittänyt mm. lääkäri Antti Heikkilä. Heikkilän mukaan ylimääräinen natriumglutamaatti aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita ja jopa aivovaurion. Erityisen haitallista natriumglutamaatti on lapsille ja vanhuksille, Heikkilä sanoo.

Teollisuudessa natriumglutamaattia on ryhdytty korvaamaan lähes samalla aineella, hiivauutteella, koska tätä ei virallisesti luokitella lisäaineeksi. Älä anna lisäaineviidakon hämätä!

* Mausta keittopohjat liemikuutioiden sijaan juureksilla, sipulilla, pippureilla ja vaikkapa lipstikalla.
* Älä maksa suolaisista, lisäainepitoisista ja pahanmakuisista marinadeista vaan mausta tuotteet itse. Usein jopa ripaus suolaa ja rouhaisu pippurimyllystä riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti