29.4.2012

Saisiko olla simaa?

Vedestä, sokerista, sitruunasta ja hiivasta perinteisesti valmistettu sima on rusinoineen ihana vappujuoma -ainakin aikuisille! Siman alkoholipitoisuus (noin 1 til %) vaihtelee valmistustavan ja olosuhteiden mukaan paljonkin, mutta alkoholia käyttämällä valmistettuun juomaan toki syntyy. Tilavuusprosentti kertoo, montako millilitraa etyylialkoholia eli etanolia on 100 millilitrassa nestettä.
Simaa tarjoillaan monissa pientenkin lasten vappujuhlissa ja usein ei edes ajatella, että kyse on alkoholipitoisesta juomasta. Juhlahumussa olisi vähintäänkin syytä valvoa, kuinka monta pullollista lapset juovat!

Täysin alkoholiton vappujuoma syntyy helposti tuoreista (luomu!)sitrushedelmistä . Purista kannuun mehut noin kuudesta limetistä ja viidestä appelsiinista. Kaada päälle noin 3 dl vettä ja pari kolme ruokalusikallista sokeria. Sekoittele, kunnes sokeri liukenee ja tarkasta makeus. Anna juoman maustua jääkaapissa muutama tunti. Juomaa voi lisämaustaa esimerkiksi tuoreilla mintun lehdillä ja veden sijaan juomaan sopii jo valmiiksi makea koivun mahla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti