13.1.2014

Mitä ihmeen muttia?

Nyt saa nauraa! Pöläytän reseptiksi pussillisen jauhoja, vedellä ja suolalla höystäen.

Vedestä ja ohrajauhoista kokkareiseksi höyrytetty perinneruoka mutti on vanha, eväsruokanakin tunnettu jauhoherkku kotiseudultani. Kiehauta esim. 2 litraa vettä ja mausta se 2-3 teelusikallisella suolaa ja kaada joukkoon reilu litra ohrajauhoja. Tee jauhokeon keskelle reikä esim. puukauhan varrella ja anna kiehua hämmentämättä noin puoli tuntia. Valuta sen jälkeen kattilasta neste ja säästä se. Hierrä sen jälkeen mutti kauhalla tasaiseksi, pieneksi jauhoiseksi muruksi reunalta pikkuhiljaa aloittaen. Lisää nestettä tipoittain, jotta mutti kostuu, muttei paakkuunnu. Kypsennä muttia vielä lämpimällä liedellä puolisen tuntia ja nauti tulikuumana voin kera. Maku paranee entisestään, kun paistat mutin voissa paistinpannulla. Halutessasi voit käristää lisäksi esim. rasvaista, suolalla maustettua possunkylkeä. 

Siitä huolimatta, että olen epäonnistunut mutin teossa kahdesti, lapsetkin ovat rakastuneet muttiin. "Äiti, saisinko lisää sitä epäonnistunutta muttia?" Onnistuneen muttilautasellisen äärellä poikani tiedusteli, "Äiti, etkö aikonut tarjoilla ollenkaan salaattia?" Hih, en tietenkään, mutti on parasta voin kera.Lisää mutista:
Leisiö Timo, Mutti ja pepu, Julkaisija: Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura ry. 2/2012. http://www.elore.fi/arkisto/2_12/leisio.pdf

Perinteisesti muttia on pakattu myös evääksi! Lisää eväsideoita uudesta kirjastani: Eväskirja.
https://www.facebook.com/evaskirja?ref=hl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti