8.10.2012

Suppilovahverokeitto


Tämän syksyn sienisato saa höperöksi koko perheen! Pienin sienestää vielä rintarepussa, mutta isommat etsivät suppiksia kuin italialaiset tryffelikoirat! Suppilovahveroita on nyt valtavasti. Ne sopivat ruokiin sellaisenaan, kuivattavaksi, säilykkeisiin tai vaikka pakastettavaksi. Periaatteessa sienet voi pakastaa sellaisenaan, mutta paras tapa on haihduttaa neste ennen pakastusta kuumalla ja kuivalla paistinpannulla, jolloin sienet menevät pienempään tilaankin. Sienet kannattaa esiputsata jo metsässä. Kerääminen on hulvattoman helppoa, mutta käsittelyyn aikaa hurahtaa yllättävän kauan! Herkkiä sieniä ei pestä, vaan käytä puhdistamiseen harjaa.

Alle 1-vuotiaille luonnon sieniä ei suositella mm. niiden sisältämien haitallisten aineiden ja huonon sulvavuuden vuoksi, mutta isommat lapset kannattaa sieniruokiin ehdottomasti tutustuttaa! Käytä luonnon sieniä ja viljeltyjä sieniä vaihdellen. Pieni määrä sieniä maustaa vaikkapa lihapullat tai pastakastikkeen.

Sienikeitto on ihanaa. Arjen lounaskeitto on mukavasti maitopohjainen, mutta viikonloppuna keittoon kannattaa hurauttaa aitoa luomukermaa ja vaikkapa valkoviiniliraus. Yksi syksyn parhaista ja helpoimmista alkuruokakeitoista!

Suppilovahverokeitto

6 dl suppilovahveroita
1 pieni sipuli
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa (tai kerma-maitoa)
mustapippuria myllystä
suolaa
Pinnalle
persiljaa

Hienonna puhtaat sienet veitsellä pieneksi. Kuullota silputtu sipuli kattilassa voin kanssa, lisää sienet ja anna kiehua neste pois lähes kokonaan. Sirottele kattilaan vehnäjauhot ja sekoita. Lisää kerma ja maito ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Koristele silputulla persiljalla. Halutessasi voit hurauttaa keiton sauvasekoittimella kuohkeaksi ja tasaiseksi.

PS. Kuvassa myös alkusyksyn lampaankääpäsaalis -ennen maukasta lampaankääpäomelettia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti