Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin 
olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin 
lienee muunnelma porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 
1840-luomasta tortusta.
100 g voita/margariinia
1 dl hienoa sokeria
1 muna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl kuohukermaa
Kostutukseen
punssia ja sokerivettä
Koristeluun
vadelmahilloa, tomusokerikuorrutusta
Reseptistä on lukuisia muunnelmia. Alla 
esimerkkinä yksi, jota kannattaa kokeilla. Resepti löytyy Culinary 
Porvoo (2009) kirjasta. 
 
Runebergin tortut
Runebergin tortut
100 g voita/margariinia
1 dl hienoa sokeria
1 muna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl kuohukermaa
Kostutukseen
punssia ja sokerivettä
Koristeluun
vadelmahilloa, tomusokerikuorrutusta
Vatkaa pehmeä 
margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vatkaten joukkoon. Sekoita 
kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon kerma ja 
halutessa hieman punssia. Voitele muffinssipellin syvennykset ja kaada 
taikina koloihin. Paista 200 asteessa noin 20 min. Kostuta tortut
 paiston jälkeen punssi-sokerivesiseoksella. Viimeistele tortut 
tomusokerista ja vedestä tehdyllä paksulla tahnalla. Pursota kuorrutus 
renkaiksi vadelmahillon ympärille 
 
 
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti