Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin
olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin
lienee muunnelma porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen
1840-luomasta tortusta.
100 g voita/margariinia
1 dl hienoa sokeria
1 muna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl kuohukermaa
Kostutukseen
punssia ja sokerivettä
Koristeluun
vadelmahilloa, tomusokerikuorrutusta
Reseptistä on lukuisia muunnelmia. Alla
esimerkkinä yksi, jota kannattaa kokeilla. Resepti löytyy Culinary
Porvoo (2009) kirjasta.
Runebergin tortut
Runebergin tortut
100 g voita/margariinia
1 dl hienoa sokeria
1 muna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl kuohukermaa
Kostutukseen
punssia ja sokerivettä
Koristeluun
vadelmahilloa, tomusokerikuorrutusta
Vatkaa pehmeä
margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vatkaten joukkoon. Sekoita
kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon kerma ja
halutessa hieman punssia. Voitele muffinssipellin syvennykset ja kaada
taikina koloihin. Paista 200 asteessa noin 20 min. Kostuta tortut
paiston jälkeen punssi-sokerivesiseoksella. Viimeistele tortut
tomusokerista ja vedestä tehdyllä paksulla tahnalla. Pursota kuorrutus
renkaiksi vadelmahillon ympärille
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti