31.5.2012

Melamiini


Kauniiden ja kevyiden, muovisten lastenastioiden salaisuus on usein kestävä kertamuovi, melamiini.
Melamiiniastioita ei suositella mikrokäyttöön. Esimerkiksi vauvanpuuron valmistaminen mikrossa saattaa vaurioittaa astiaa, joten älä käytä näitä ruoanvalmistuksessa. Naarmuuntuneita astioita ei tulisi käyttää ollenkaan.

Olen jo pitkään miettinyt, onko muoviastioiden käyttö ylipäätään tarpeellista. Muovisia nokkamukeiluja lukuunottamatta lapset ovat pärjänneet samoilla astioilla kuin aikuisetkin. Juomalasit (iskunkestävät!) ovat tippuneet lattialle muutaman kerran, mutta tavalliset lautaset ovat pysyneet pöydällä hyvin.

Melamiinia on löytynyt viime vuosina myös elintarvikkeista. Vuoden 2008 maitojauheskandaalissa Kiinassa vauvoille syötettiin melamiinia sisältävää äidinmaidonkorviketta. Yli 300 000 kiinalaislasta sairastui maitojauheen vuoksi ja lapsia jopa kuoli melamiinimyrkytykseen. Melamiinia on löydetty usean valmistajan maitojauhetta sisältävästä korvikkeesta ja monesta tuotemerkistä.

30.5.2012

Kriikunapuu


Tässä on puu, jonka kauniita kukkia ihailen mielelläni, mutta jonka satoa en todellakaan odota! Mehukkaisiin ja makeisiin luumuihin verrattuna kriikunat ovat pieniä, ärsyttävän vähälihaisia ja happamia. Nämä eivät kelpaa edes linnuille!

Ongelmani on kuitenkin se, että mitään syötävää ei voi jättää keräämättä. Niinpä odotan, että ensimmäiset pakkaset puraisevat kriikunoita ja maku muuttuu makeammaksi. Muihin marjoihin ja hedelmiin sekoitettuna, mehuksi tai hilloksi keitettynä, nämäkin sopivasti kriikunaiset pullot ja -purkit hupenevat varmasti.

Omenasatoa odotellessa


Viime vuoden omenasato oli surkea, mutta nyt näyttää hyvältä! Nuppuja on valtavasti joka puolella. Oikein jo maistan suussani tuorepuristetun omenamehun, ihanan omppusoseen ja lämpimän apple pien! Mikä parasta, voin tarjota näitä myös lapsilleni.

28.5.2012

Tyrnimarja


Flunssan tainnutuksista huolimatta, meillä on pakastimessa vielä monta pussukkaa näitä ihanan ärhäköitä vitamiinipommeja. Kiitos vaan mummille piikkipensaissa noukkimisesta!
"Helpotusmarjoja" ja hunajaa, osaa Viljokin toivoa, kipeänä tai ei. Noin vuoden kieppeillä Viljo söi marjalautaselta ensimmäisenä tyrnimarjat, sitten herukat ja vadelmat - ja lopuksi jätti mansikat syömättä. Arvaamattomia, nuo pienten lasten makunystyrät!

Tyrniä kasvaa luonnonvaraisena karuilla ja kivikkoisilla merenrannoilla, ja lisäksi sitä viljellään. Marjoista tehdään mehua, hilloa ja niitä myös kuivataan. Marjat on superterveellisiä. C-vitamiinipitoisuus on jopa 360mg/100g. Sanotaan, että yksi tyrnimarja sisältää enemmän C-vitamiinia kuin yksi appelsiini! Lisäksi marjoissa on huippuhyvä E-vitamiini- ja flavonoidipitoisuus ja paljon muuta! Siemenet ja marjaliha sisältävät esimerkiksi tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Rasvapitoisuutensa vuoksi mehu ei sekoitu veteen.  Mielestäni hapan maku ei myöskään lantrattuna parane, joten mehu kannattaa siemaista pieninä "shotteina".

27.5.2012

4 kk!


Ja ensimmäistä kertaa syöttotuolissa! Äidin tiukassa otteessa tosin. Nyt vaan odotellaan, milloin ruokatreenailuille olisi sopiva hetki. Poika kasvaa mahtavasti rintamaidolla ja nukkuu kuin tukki, joten kiirettä ei kiinteän ruoan suhteen tunnu olevan. Äiti asiasta tuntuu olevan eniten täpinöissään.

Mahtavista kasvupyrähdyksistä huolimatta lapsi tuntuu vielä pieneltä ruokapöytään. Mahalleen kiepsahtaminen ja leluihin tarttuminen onnistuu, mutta kyllä ruokakin jo kiinnostaa. Poika herää heti, kun äiti saa ruoan lautaselleen, joten tämä kai on selvä ruokakiinnostuksen merkki? Ja kun maha on täynnä maitoa, hän seuraa hyvin tarkasti, että mitäs pöperöä meillä tänään tarjotaan.

Kuusenkerkät


Taas on lapsissa pitelemistä, kun kuuset ovat täynnä hennon vihreitä ja pehmeitä, pieniä kerkkiä! Lasten mielestä ne on niin hyviä. Kuusenkerkkiä voi napostella sellaisenaan, käyttää leivontaan tai salatteihin, keittää siirapiksi tai sekoittaa makuvesiin janojuomaksi. Viime vuonna leivoimme järisyttävän hyviä kuusenkerkkäviinereitä! Pakastimessakin kerkät säilyvät yllättävän hyvin.

25.5.2012

Ftalaatit



Ftalaatteja käytetään muovien pehmentämiseen ja osa niistä on luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi.
Kiellettyjä aineita käytetään kuitenkin piittaamattomasti ympäri maailman. Tehokkaasta tuotetulvasta johtuen ftalaatteja on löytynyt niin vaatteiden printtikuvioista, leluista kuin lastenvaunuistakin. Tuotteita valmistetaan kustannustehokkaasti, kauppa käy ja talous pyörii. Viime vuosina on Suomessakin vedetty pois markkinoilta useita pehmeitä muovileluja haitallisen suurien ftalaattipitoisuuksien vuoksi.
Vaatteiden ja lelujen kohdalla altistuminen on ihokosketuksen myötä todennäköistä, ja lelut useimmiten menevät vielä kädestä suuhun! Lastenvaunuissa ftalaatteja voi olla esimerkiksi sadesuojissa ja työntöaisassa, joten aineille altistuu lähinnä vaunujen työntäjä.

Kemikaalihysteriaako? Mahdotonta kemikaaleilta on välttyä kokonaan, mutta kai altistumista voisi järkeä menettämättä vähentää. Mutta mitä teen esimerkiksi Thaimaan tuliaisille, ihanan värikkäille ja lasten rakastamille smurffiprinttipaidoille?

Jogurttipiristys


Raikasta ja hyvää! Pane tehosekoittimeen maustamatonta jogurttia, kuorineen pilkottua luomuomenaa, pieni pätkä varsiselleriä, pala banaania, pähkinöitä ja tuoretta basilikaa. Surauta ainekset juomaksi - ja lasten suut muikeaksi!

Lisää ihania jogurttijuomia Luomuruokaa lapselle -kirjan sivulla 118.

23.5.2012

Herneet ja mansikat


Joka kesä sama juttu! Innoissaan ostamaan herneitä ja mansikoita kesän ensimmäisistä myyntikojuista ja mikä on lopputulos? Herneet ovat kuivia ja puisevia. Mansikoista yli puolet ovat homeessa ja maku on surkea.  Onneksi jo pian kaikki kasvikset ja marjat ovat parhaimmillaan. Sitä odotellessa.

22.5.2012

Luumupuu kukkii!


Kyllä voi olla kaunista! Luumupuut on taas tupaten täynnä ihania, puhtaan valkoisia kukkasia! Luumusato näyttää lupaavalta -oikeastaan pelottavan lupaavalta.
Luumuilla on tapana kypsyä nopeasti ja pilaantua vielä nopeammin. Kaikki hyvät luumureseptit ovat siis tervetulleita! Luumuja olen käyttänyt puuroihin, mehuihin ja hilloihin erilaisilla marja- ja hedelmämixeillä, glögiin sekä kakkuihin ja piiraisiin. Tänäkin vuonna olisi hauska kokeilla jotakin uutta!
Onneksi lapsetkin tykkäävät luumuista sellaisenaan ja osaavat jo toivon mukaan poistaa kivet itse. Helppoa välipalaa suoraan puusta! Viime kesänä luumunkiviä meni kaikesta vahtimisesta huolimatta vielä 1-vuotiaan mahaan. Onneksi kivet olivat pieniä ja poistuivat kropasta luonnollista reittiä. Huh!

PS. Viime jouluna herkuttelimme ystäväni keittämällä raparperi-luumuhillolla joulutorttujen täytteenä! Lisänä vielä kotitekoista luomuvaniljakreemiä. Ai että oli hyvää!

21.5.2012

Bisfenoli A (BPA)

Vauvojen tuttipullot, mukit ja lautaset saattavat sisältää muovin valmistuksessa käytettyä, haitallista bisfenoli A -kemikaalia. Vaikutukset näkyvät mm. ihmisen hormonijärjestelmässä, hedelmällisyydessä ja lisääntymisessä. Vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti pienet, tuttipullosta juovat lapset!
Tuttipullot, jotka sisältävät bisfenoli A:ta, on useimmiten merkitty lyhenteellä PC. Jos käytätte tuttipulloa, vaihda pullot polypropeenista valmistettuun muovipulloon, jonka lyhenne on PP. Voit vaihtaa pullot myös kokonaan lasiin tai teräkseen. Älä missään nimessä käytä vanhoja, naarmuisia muovipulloja tai lämmitä pulloja.

Lue lisää:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/kontaktimateriaalit/bisfenoli_a__bpa_/usein_kysyttya_

Lasipulloja löytyy esimerkiksi täältä:
http://kauppa.ruohonjuuri.fi/lasinen-tuttipullo-vadelma/LIFEFA-718122902224/dp

20.5.2012

Sormiruokia



Lapset haluavat usein syödä itse. Vaikka kiinteisiin ruokiin totuttelu aloitetaan suositusten mukaan soseilla, usein noin 8 kuukauden iässä lapsi on jo kovin kiinnostunut sormiruokailusta. Ilman muuta, kannusta lasta kokeilemaan taitojaan!
Poimi Luomuruokaa lapselle -kirjasta parhaimmat ideat sormiruokailuun ja seuraa sivusta, kuinka hienosti lapsi syö itse! Tarjoa lapselle monipuolisesti esimerkiksi seuraavia ruokia: kananmunaa (s. 56, 84), erilaisia höyrytettyjä kasviksia (s. 92), paloiteltuja pihvejä (s. 94, 152), uuniruokia (s. 98), salaatteja (s. 102), soseuttamattomia keittoja (s. 142), pastaa (s. 150), leipää (s. 180) sekä pehmeitä hedelmiä ja marjoja sellaisenaan.
Sormiruoka on muutakin kuin makaronia ja ketsuppia!

PS. Nyt on parsa-aika. Paloittele parsat pieniksi ja höyrytä nopeasti napakan pehmeiksi! Kotimaista luomuparsaa saa sekä valkoisena että vihreänä.
http://www.vinkkilanluomutuote.fi/tuotteet_parsa.html

18.5.2012

Kuka hullu leipoo näkkileivät itse?



Tunnustan -minä se olen. Ja olen siitä ylpeä! Mikään ei voita itse leivotun näkkileivän makua.
Leivon näkkileipäsatsin kahden viikon välein, jolloin näkkäriä on aina purkissa. Enempää en kerralla tehtaile, ettei leivontaväli vaan veny liian pitkäksi. Näiden tekeminen on niin hauskaa!
Mustikkaisten näkkileipien ohje on Luomuruokaa lapselle -kirjan sivulla 112. Taikinaohje on siitä erinomainen, että sitä voi muokata miten milloinkin. Suosituimpia meillä ovat tällä hetkellä riihiruisjauhoon leivotut näkkärit, joissa on mukana hieman grahamjauhoja ja kuorittuja hampunsiemeniä. Myös vehnänäkkäri jauhetuilla pähkinöillä ja ohranäkkäri auringonkukansiemenillä on mahtavaa! Päälle sipaisu voita ja makuelämys on valmis.
Leipominenkin on helppoa -varsinkin näkkileipäkoneella! (Arvatkaapas mikä!)
Voit tehdä näkkileivät myös tavallisella kaulimella tai näkkileipäkaulimella epämääräisen muotoisiksi "kengänpohjiksi" tai ottaa muotilla erilaisia kuvioita.
Kokeilkaa ihmeessä!

17.5.2012

Nakit ja nuggetit

Kuulin kauhutarinaa siitä, kuinka yhdessä pikkulapsiperheessä lapsia syötetään suoraan jääkaapista -kylmillä nakeilla! Kun on nälkä, niin nakki kouraan. Nakeista onkin tullut oikein lastenruokaa, usein vielä surullisen huvittavina nauravina versioina. Nakit ja nuggetit ovat usein se ainoa vaihtoehto lapsille myös liikennemyymälöissä ja ravintoloissa. Surullista, ja mitä lasten superherkkien makunystyröiden aliarvioimista!

Huolestuttavinta makkaroissa on yleisesti ottaen lihan (ja sen "johdannaisten"), perunajauhon ja mahdollisen maitojauheen tai soijan lisäksi lisäaineet. Kaikilla näillä on tarkoituksensa pitkälle teollistuneessa ja tehostetussa valmistusprosessissa, mutta miksi?
Maitojauhe ja soija ovat proteiineja, jotka tekevät makkaran rakenteesta kiinteämmän. Maitoallergioiden myötä maitojauheen käyttö on vähentynyt ja sitä on korvattu soijalla. Lopputulos ei välttämättä ole parempi, koska etenkin pienten lasten kohdalla myös soija-allergia on mahdollinen.
Suolaa on yleensä reippaasti (noin 1,7 %), ja sitä käytetään niin maun, rakenteen kuin säilyvyydenkin vuoksi. Huomaa, että lapsen ruokavalion tulisi olla mahdollisimman vähäsuolainen.
Natriumnitriittiä (E 250) käytetään ennen kaikkea säilyvyyden vuoksi. Nitriitti antaa makkaroille myös houkuttelevan punaista väriä. Nitriitin on todettu aiheuttavan suurina annoksina syöpää ja mahdollisesti myös sokeritautia! Vaaravyöhykkeessä ovat ennen kaikkea pienet lapset! Alle 15 -kiloisen lapsen turvaraja ylittyy jo, jos hän syö yhdenkin nakin päivässä!
Entäs sitten natriumglutamaatti (E 621)? Glutamaatin tehtävä on korostaa lihan makua. Kun glutamaatti täydentää makua, voidaan tuotteissa käyttää vähemmän huonolaatuista "lihaa". Natriumglutamaatin epäillään aiheuttavan lapsissa ylivilkkautta, ja lisäksi se saattaa laukaista migreenikohtauksen!
Hapettumisenestoaineilla estetään hapen aiheuttamaa pilaantumista ja pidetään kaunis, punainen väri makkaran leikkauspinnalla. Happamuudensäätöaineilla parannetaan säilyvyyttä ja värin kestävyyttä. 
Stabililointiaineilla sidotaan nestettä "liha"massaan, jolloin kuluttajille voidaan myydä vettä makkaran hinnalla! 

Entäs sitten nuggetit? Jamie Oliver herätteli yhdessä ruokavallankumous-ohjelmassaan nuggetteja rakastavia koululaisia nugettidemonstraatiollaan. Ensin Jamie otti talteen kanan parhaat palat, rinnat ja koipireidet, muuta käyttöä varten. Tämän jälkeen Jamie sulloi monitoimikoneen leikkuriin jauhettavaksi kanan nahkaa, sisäelimiä, luita ja muita täyteaineita. Toki nuggetteja tehdään myös muilla tavoilla, mutta usein einesnugeteissa lihapitoisuus on noin 50 %.

Joten miten on, ottaisitko lapsellesi ranskalaiset nakeilla -vai nuggeteilla?

* Vaihtoehtoja on olemassa. Nitriitittömät ja lisäaineettomat nakit ovat tulleet kauppoihin! Voit tehdä makkaraa myös itse!
* Harmahtavista saksalaismakkaroista, bratwursteista, nitriitti usein puuttuu tai ainakin sitä on vähän. 
* Nugetit voit myös tehdä helposti itse. Paloittele liha, paneroi ja paista!
* Mikä tärkeintä: Kohtuus kaikessa!

15.5.2012

Perunajauho

Harvoin tulee ajatelleeksi, että perunajauho on todella perunaa! Valmistusprosessissa perunasta poistetaan vesi ja muut aineet niin, että jäljelle jää vain tärkkelys. Kun tärkkelys kuivataan, lopputuloksena on tämä monipuolinen ja edullinen luonnontuote, perunajauho.

Keittiössä perunajauhoa käytetään useimmiten suurustamiseen ja paperiteollisuudessa tärkkelystä hyödynnetään  paperinvalmistuksen sidosaineena, mutta tiesitkö tämän? Vauvaperheessä perunajauhoa kannattaa purkittaa myös hoitopöydälle. Punottava peppu rauhoittuu perunajauholla niin, että mitään ylimääräisiä talkkeja ei tarvita -ja kilohinta on kohdallaan!

Hyvää huomenta!


Virkistävän aamuherätyksen surautat koko perheelle nopeasti tehosekoittimella. Paista lisäksi edellisaamun puurosta pehmeät puuroleipäset Luomuruokaa lapselle -kirjan sivulta 164. Vauvojen ruokavalio- ja ikäohjeistukset löytyät sivuilta 18-19.

Aamuherätys
(5-6 dl)

n. 3 dl maustamatonta jogurttia
3 banaania
1 dl karpalo- tai puolukkasurvosta
1-2 rkl talkkunajauhoa
muutama tyrnimarja

Pane kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
* Kokeile myös soijajogurttia.

14.5.2012

Kaalilaatikko


Löysin sattumalta vanhat reseptimuistiinpanot parin vuoden takaa. Jo silloin 1,5 vuotias Viljo oli toivonut kaaliruokaa. "Kaalia, puolukoita, juustoa, hirveä" - ja sellainenhan kaalipata meillä silloin syötiin.
Perinteinen kaalilaatikko on meidän perheen lempiruokaa. Alle 1-vuotiaalle kaali ja sipuli saattavat aiheuttaa ilmavaivoja, mutta totutelkaa niihin ihmeessä pieninä annoksina kerrallaan. Ruoka uuniin ja ulkoilemaan!

Kaalilaatikko

n. 1 kg kaalia
1 sipuli
400 g jauhelihaa
1 dl rikottuja ohrasuurimoita, kaura- tai ruissuurimoita
n. 7 dl vettä
0,5 dl siirappia
1-2 tl suolaa

Silppua kaali ja sipuli pieneksi. Paahda jauheliha vaikkapa valurautapadassa, ja lisää joukkoon suurimot, kaalit ja sipulit. Sekoita joukkoon neste ja mausteet. Kuumenna liedellä ja nosta 175-asteiseen uuniin. Paista laatikkoa 1-2 tuntia. Tarjoa lisäksi survottuja puolukoita sokerilla makeutettuna.

* Kokeile kaalilaatikkoon myös esimerkiksi kuivattuja karpaloita.


Äitienpäivänä


Kolme suussa sulavaa pikkuleipää ja iso luomutäysmaitokahvi, kiitos!

Suklaapikkuleivät
(n. 40 kpl)

175 g voita
1 dl ruokosokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa suklaata raastettuna
0,5 dl kaakaojauhetta
(1 rkl rommia)

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri hyvin. Lisää muna edelleen kunnolla vatkaten ja sekoita joukkoon loput ainekset pikku hiljaa sekoittaen. Siivilöi kaakaojauhe. Lisää halutessasi loraus rommia tai muuta nestettä, ja sekoita taikina notkeaksi. Muotoile taikinasta käsin pieniä pikkuleipiä tai pursota sydämiä pikkuleipäpursottimella. Nosta pikkuleivät suoraan pellille ja paista 175-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

12.5.2012

Sieniä ja risottoa


Naapurin hiekkalouhikon korvasienet ovat venyttäneet rihmastonsa meille! Aikuisille niin herkullista, mutta niin vaarallista lapsille. Miten pitää lapset loitolla näistä käsittelemättömänä erittäin myrkyllisistä sienistä?
Kerää ja käsittele sienet, ennen kuin lapset edes huomaavat sieniyksilöt. Herkkua sienistä tulee kuivaamalla tai keittämällä.
Lue tarkemmat ohjeet korvasienten käsittelystä täältä:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/kasvikset/ruokasienet/kauppasienet/korvasieni/korvasienten_kasittely

Luonnon sieniä ei suositella varsinkaan alle vuoden ikäisille. Lisätietoa tästä ja muista vältettävistä raaka-aineista voit lukea Luomuruokaa lapselle -kirjan aukeamalta 32-33. Mikäli haluat tarjota pienelle lapsellesi sieniruokaa, valitse viljeltyjä sieniä kuten herkku- tai siitakesieniä. Kokeile vaikka perusrisottoa sienillä höystäen.

Risotto
(n. 4 annosta)

n. 3 rkl oliiviöljyä tai voita
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
3 dl risottoriisiä
n. 10 dl vettä tai muuta nestettä
(suolaa)
(parmesaania)

Kuullota sipuli öljyssä ja sekoita joukkoon riisi. Sekoittele, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää nestettä desi tai kaksi kerrallaan ja anna nesteen imeytyä välillä. Riisi kypsyy napakan kypsäksi noin 15 minuutissa. Tarkista maku. Muista, että valmis risotto on kosteaa ja valuvaa.

* Voit lisätä perusrisottoon sipulin kuullotusvaiheesssa esimerkiksi paloiteltuja sieniä tai pieneksi kuutioituja tai raastettuja kasviksia. Kypsät raaka-aineet voit käännellä joukkoon myös lopuksi.
* Nesteeksi voi kokeilla myös esimerkiksi kasvislientä, omenamehua tai hieman kookosmaitoa. Huomaa, että esimerkiksi Luomu kasvisliemijauheessa on suolaa.
* Raasta aikuisten risottoon halutessasi parmesaania. Sienirisottoon sopii myös murustettu sinihomejuusto ja/tai käristetty pekonisilppu. Kokeile risottoon myös jauhettuja pähkinöitä.
* Katso myös Luomuruokaa lapselle -kirjan s. 140 kotoisat, vauvoille maistuvat kauratto ja ohratto -ohjeet.

11.5.2012

Arvatkaapas mikä!


Mikä ihmeen vekotin tämä on? Näyttääkö tutulta? Oikein arvanneelle palkinnoksi herkkuresepti!
PS. Vastausta en tiedä itsekään. MUTTA tiedän, mitä sillä ainakin voi hyvin tehdä.


 Miltäs kuullostaa, näkkileipäkone??


Eineskakkaa?

Sinapinkeltaiset kakkavaipat ovat olleet arkea tässä pikkulapsiperheessä jo pitkään. Vauvan vaippaa vaihdellessa muistelin äsken ystävääni, joka oli neuvolassa kysellyt apua lapsensa kakka-asioissa. Kakka oli vihreää. Neuvolassa oli epäilty, että vihreä kakka johtuu äidin syömistä eineksistä ja sitä kautta lisäaineista. Enpä ollut ennen kuullut, mutta kyllä perheessä eineksiä syötiinkin!
Itse en ole kyseiseen asiaan perehtynyt, mutta tokihan imettävän äidin ravitsemus vaikuttaa rintamaidon laatuun ja sitä kautta kaikkeen vauvan hyvinvointiin. Tätä pitää selvitellä!

10.5.2012

Ah oui, c'est ratatouille!



Tätä hurmaavan hyvää ja värikästä ranskalaismuhennosta voit tarjota niin vauvoille kuin muullekin perheelle. Palakoon voit mitoittaa ruokailijoiden mukaan. Ruoka on siinä mielessä mieletön, että se maistuu miten vain -kuumana tai kylmänä, pääruokana tai muiden ruokien lisukkeena. Muhennokseen tulee tomaattia, sipulia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa ja erilaisia yrttejä.
Bon Appétit, bebe!

Ratatouille
(n. 4 annosta)

1 sipuli
0,5 munakoisoa
1 rkl oliiviöljyä
1 punainen tai keltainen paprika
1 vihreä paprika
1 pieni kesäkurpitsa
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 laakerinlehti
1-3 valkosipulinkynttä
0,5 rkl sokeria
1 tl balsamiviinietikkaa
n. 0,5 tl suolaa
n. 0,5 tl rkl tuoretta persiljaa
n. 0,5 tl rosmariinia
n. 0,5 tl timjamia
(sipulin varsia)

Paloittele kasvikset pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi. Kuullota sipulit ja munakoisot öljyssä. Lisää loput ainekset ja anna hautua noin 20 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää halutessasi hienonnettuja sipulin varsia. Tarkista maku ja tarjoile. Soseuta tarvittaessa hieman.

* Voit käyttää myös tuoreita yrttejä!
* Grillikaudella voit grillata kasvikset ennen muhennokseen lisäämistä, jolloin maku syvenee entisestään.

9.5.2012

Kuka unohti hallaharson?


Juuri istutetut yrtit ja taimet ovat onneksi viettäneet pakkasyön viileällä kuistilla, mutta entäs ne siemet, jotka malttamattomana upotin avomaalle eilen! Hallaharsoakin kyllä on - puutarhavajassa!

8.5.2012

Superfood eli superruoka


Mitä ihmettä? Superfoodia koivun kyljessä? Perheen polttopuusavotta sai yllätyskäänteen.
Kyllä, tämä superruoka on hiilimäisen mustaa, muhkuraista ja lohkeilevaa pakurikääpää. Kääpämäisestä nimestä huolimatta pakuri ei ole kääpä, vaan lehtipuita hajottava lahottaja kasvannainen. Pakurikäävästä voi tehdä teetä ja se on huippusuosittu luontaislääkinnän raaka-aine monin tutkituinkin terveysvaikutuksin.
Superruoka on markkinointitermi, jota voi käyttää, kun ruoan terveysvaikutusten taustalla on tutkimustietoa. Mikäli tutkimusta olisi tarpeeksi, voisi vaikkapa kotimaisen luomukauran nimetä superfoodiksi.
Vauvoille sopivaa superruoka-potentiaalia on kauran lisäksi myös muissa perinteisissä suomalaisissa raaka-aineissa kuten mustikoissa, mustaherukoissa, ruusunmarjoissa, vadelmissa, tyrnissä ja lakoissa.

Pohja ilman täytettä







Tässä teille yksi hyvä piiraspohjaohje, joka houkuttelee pienet kädet taputteluun ja taiteiluun. Mutta mitä täytteeksi?










Pohja ilman täytettä:
50 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl piimää tai maitoa
(mausteeksi hienonnettuja yrttejä tai valkosipulia)
Sekoita pehmeä voi ja jauhot nyppimällä sekaisin. Lisää neste ja sekoita nopeasti notkeaksi taikinaksi. Mausta halutessasi. Painele taikina halkaisijaltaan noin 24 cm piirasvuokaan ja tee täyte.
* Voit korvata osan vehnäjauhoista myös esimerkiksi muilla jauhoilla, leseillä ja siemenillä.







5.5.2012

Soseita ja sormiruokaa!


Baby-led Weaning (BLW) tarkoittaa lapsentahtista sormiruokailua, jolloin lapsi opettelee syömään kiinteää ruokaa ihan itse. Sormiruokailussa lapselle tarjotaan erilaisia makuja sopivan kokoisina paloina, jolloin soseita ja lusikoita ei tarvita. Ei myöskään syöttäjää - ainoastaan sivusta seuraajaa ja ruokailun valvojaa. Keskeistä sormiruokailussa on, että lasta ei syötetä. Lapsi päättää itse, mitä syö, kuinka paljon ja missä tahdissa.
Mielipiteitä sormiruokailusta on puolesta että vastaan. Yleisissä vauvojen ravitsemussuosituksissa (ks. lähteet Luomuruokaa lapselle -kirjasta) kiinteiden ruokien aloitus suositellaan aloittamaan soseista. Ns. pinsettiotteen kehittyessä voidaan siirtyä sormiruokailuun. Hyviä sormiruokia ovat esimerkiksi avokado, banaani, makaroni, kananmuna ja jauheliha.
Luomuruokaa lapselle -kirjasta lapselle voi tarjota sopiviksi sormipaloiksi pilkottuina useita ruokia kuten yrttikasviksia s. 92, salaatteja s. 102, kalapullia s. 148 ja tortellineja s. 150 ja monia muita! Pehmeäkuoriset marjat ovat loistavaa sormiruokaa sellaisenaan. Monipuolisuus ennen kaikkea. Sormiruokailu on oiva vaihtoehto, jota kannattaa kokeilla.

Lue lisää esimerkiksi:
http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=323

 

Karjalanpiirakat


"Äiti, minä rakastan karjalanpiirakoita!", intoilee Viljo kädet taikinassa jo klo 7 aamulla. Huldan taikinamöykky on jo mahassa.
Karjalanpiirakoita kannattaa leipoa kerralla pakastettavaksi asti, jolloin lapsille on hyvää syötävää niin aamupalalle, välipalalle tai iltapalallekin. Maitopuurotäytteiset piirakat sopivat lapsille noin 10 kk eteenpäin. Suolamäärät kannattaa pitää minimissä.
Puuro kannattaa keittää leivontaa edellisenä päivänä esimerkiksi lounasaikaan, jolloin saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Puurolounas ja täytettä piirakoille.
Mutta riisipuuroa, ohrapuuroa vai perunapuuroa? Yleensä vastaisin ohrapuuron, mutta kokeilkaapas tätä!

Karjalanpiirakat
n. 36 kpl

Ruistaikina
3 dl kylmää vettä
2-3 tl suolaa
5,5-6 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
Täyte
3 dl vettä
2 dl ruissuurimoita
2 dl kaurasuurimoita
1,5 l maitoa
1-2 tl suolaa
Voiteluun
100 g voita
1 dl maitoa tai vettä
Tee täytepuuro. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan suurimot. Sekoittele, kunnes vesi imeytyy suurimoihin ja kaada sekaan maito. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoitellen ja anna puuron hautua kypsäksi noin 1 tunnin ajan. Mausta puuro suolalla ja jäähdytä.
Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot nopeasti sekoittaen. Jaa taikina paloihin ja pyörittele kaikista pieniä palloja. Painele palloja hieman littanaksi ja pulikoi piiraspulikalla ohuita kuoria. Pidä taikinapalat muovilla peiteltyinä koko leipomisen ajan, jotta kuoret eivät kuivu.
Täytä pohjat 1-2 ruokalusikallisella puuroa, levitä täyte ja rypytä. Nosta piirakat suoraan pellille ja paista tulikuumassa uunissa noin 15 minuuttia.
Voitele piirakat heti uunista oton jälkeen kuumalla voi-maitoseoksella. Pinoa piiraat kulhoon ja peittele hyvin leivinpaperilla ja leivinliinalla. Näin kuori pehmenee sopivaksi. Herkuttele!

* Käytä pohjaan halutessasi riihiruisjauhoja, joista tulee kuoriin ihanan savuinen, riihitetyn rukiin maku.
* Jääkaappikylmää puuroa ei kannata notkistaa esimerkiksi maidolla, koska lisätty maito kuohuu uunissa.
* Munavoin sijaan voit tehdä munatäytteen Luomuruokaa lapselle -kirjan s. 168, tillillä tai ilman.
* Paahda ruistaikinan joukkoon hieman seesaminsiemeniä ja täytä piiraat Luomuruokaa lapselle -kirjan ohjeella riisi-porkkanapuuro s. 58. Pienennä kuoritaikina-annosta.

4.5.2012

Pähkinä purtavaksi!



Yleisissä ravitsemussuosituksissa pähkinöitä ja siemeniä ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille, kun taas Vegaaniliiton suositusten mukaan näitä voi tarjota lapsille jo aikaisemmin. Muista tarjota pähkinät liotettuina ja huuhdeltuina, ja hyvin hienonnettuina. Mahdollisen allergian havaitsemiseksi aloita maistelu pienistä määristä.

Lue lisää aiheesta Luomuruokaa lapselle -kirjasta ja kuuntele lisäksi tuoreet Paula Heinosen ohjeistukset osoitteesta:
http://www.terveydentukipilarit.fi/tt/mediasali.php?klippi=2012_vko17_5&pv=29.04.

Mansikka-pähkinäjuoma

n. 3 dl mansikoita
2 dl  jogurttia
1 banaani
1 dl (liotettuja) pähkinöitä (esim. para)

Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi juomaksi.
* Kokeile juomaan erilaisia, tuoreita ja kuivattuja (liotettuja), marjoja ja hedelmiä.

3.5.2012

Hernekeittopäivä



Torstai on meilläkin usein hernekeittopäivä. Tapa juontaa juurensa uskonnolliseen perinteeseen, jolloin ennen perjantain paastopäivää syötiin tuhdimmin. Myös armeijaan on vakiintunut torstainen hernekeittopäivä, mikä osaltaan edistää tavan säilymistä kodeissa.
Entäs sitten pannukakku, jota meilläkin on usein jälkiruoaksi? Tavan on katsottu yleistyvän vasta 1900-luvulla, koska aiemmin raaka aineet ovat olleet arvokkaita ja harvinaisia herkkuja.
Hyvän, kotona pitkään keitetyn hernekeiton ja pannarin yhdistelmä on pettämätön. 2- ja 3-vuotiaat lapsetkin saattavat lusikoida keittoa kolme lautasellista -ja pannukakut päälle! Muistathan myös itse leivotun näkkileivän.

Hernekeitto

500 g kuivattuja herneitä
(vettä liotukseen)
n. 2,5 l vettä
1 sipuli
n. 300 g savukylkeä
n. 2 tl suolaa
ripaus meiramia
(1 tl sinappia)

Huuhtele herneet ja poista mahdolliset roskat. Peitä herneet vedellä ja anna liota yön yli.
Valuta herneet ja lisää ne kattilaan raikkaan veden kanssa. Lisää hienonnettu sipuli.
Anna keiton kiehua pitkään, vähintään 2 tuntia. Tarkista nesteen määrä ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää loppuvaiheessa keittoon pieneksi paloiteltu liha ja mausteet. Tarkista maku.

* Tee keittoa kerralla vaikka tuplasatsi ja pakasta.
* Ota liotetuista herneistä kourallinen ja upota ne multaan. Herneenversot kasvavat hetkessä ja maistuvat niin sämpylöiden välissä kuin salaateissa!
* Korvaa osa tavallisista herneistä kiinteärakenteisimmilla kikherneillä.
* Lue lisää alle 1-vuotiaan ravitsemuksesta ja palkokasvien käytöstä Luomuruokaa lapselle -kirjasta!


Nokkoskeitto


Ensimmäiset nokkospuskat alkavat pian rehottaa. Nitraattipitoista nokkosta ei suositella alle 1-vuotiaille, mutta aivan kuten pinaattikeitto, se on loistoruokaa hieman isommille! Tämän lautasen voisi vaikka nuolla!
Parhaimmillaan nokkoset ovat heti alkukesästä. Maukkaat lehdet sisältävät rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia ja proteiinia. Nuoret nokkoset polttavat vain vähän, mutta kerää varmuuden vuoksi hanskat kädessä. Lehtien ja varsien polttiaiskarvat murtuvat kosketettaessa, jolloin kasvi erittää muurahaishapon tapaista polttavaa nestettä. Polttavuus onneksi katoaa lehtiä kuivattaessa tai kuumennettaessa.
Kerää nokkoset puhtaasta kasvupaikasta, huuhdo lehdet ja keitä niitä 2-3 minuuttia. Keitetyistä lehdistä voit pyöritellä vaikkapa pieniä keriä, jotka on helppo pakastaa.
Keitettyä nokkosta kannattaa silputa salaatteihin, taikinoihin --- ja meillä Viljon 3v. ehdotuksesta nokkoskekseihin!

Nokkoskeitto

1,5 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
200 g keitettyä ja hienonnettua nokkosta 
0,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Lisäksi
esim. munakokkelia, ruisleipäkuutioita tai kypsää kalaa

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot kunnolla sekoittaen. Anna jauhojen kiehahtaa, mutta ei ruskistua. Lisää maito parissa erässä ja muista sekoittaa hyvin, jotta keittoon ei tule paakkuja. Lisää pinaatti ja hauduta vähintään 5 minuuttia, että jauhot kypsyvät. Mausta suolalla ja pippuriripauksella.
Tarjoa keiton pinnalla kypsää munaa tai kalaa.

* Voit tehdä keiton myös pinaatista. Kaupasta löytyy jo pakastettua luomupinaattia!

1.5.2012

Paprikasatoa odotellessa


Viime kesäiset paprikantaimet eivät kerenneet satovaiheeseen pihallamme, joten pelastimme yhden taimen sisälle ruukkuun talveksi. Koko talven taimi on ollut henkihieverissä ja mieleni on tehnyt heittää kuivunut ranka kompostiin noin tuhat kertaa. Useamman kerran päivässä siis. Onneksi "heittolupaa" ei koskaan herunut.
Keväällä kuin ihmeen kaupalla, taimi on alkanut kasvattaa lehtiä - ja mitä kummaa, myös kukkia! Nyt meillä on jo kaksi pientä paprikan alkua. Kesällä kiinteät ruoat aloitteleva kuopuksemme taitaa saada hieman paprikaa soseen sekaan!
Katso yksinkertaiset vauvan ensisoseohjeet kirjan sivulta 74.

Limettipikkuleivät


Ei ihan vauvanruokaa, mutta vapun kunniaksi ihania, itse tehtyjä pikkuleipiä! "Sulle, mulle, sulle, mulle, sulle..."

Limettipikkuleivät
(n. 40 kpl)
175 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl limetin kuorta raastettuna
ripaus suolaa
ripaus vaniljajauhetta
5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa vähän pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja mausteet, ja vatkaa sekaisin. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita hyvin napakaksi, mutta notkeaksi taikinaksi. Pane taikinaa pikkuleipäpursottimeen ja pursota taikinaa suoraan pellille. Paista pikkuleipiä 175-asteisessa uunissa15-20 minuuttia ja anna jäähtyä pellillä.